page contents

Wat is een kinderdiëtist

Wat is een public health diëtist

Wat kunnen wij betekenen

Wat is een kinderdiëtist?

Een kinderdiëtist is een diëtist die naast de vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek aantoonbare beroepservaring met kinderen heeft en in het Kwaliteitsregister Paramedici staat. De kinderdiëtist richt zich binnen haar voedings- en dieetadvisering op zwangeren, zuigelingen, (jonge) kinderen en jongeren. De kinderdiëtist is in staat om een deskundig advies te geven over de problematiek van de voeding in relatie tot groei en metabole stoornissen of andere ziekten (het diagnostisch proces). Tevens is zij in staat om bij (dreigende) voedingsproblematiek doelmatig en doeltreffend te handelen en ouders/verzorgers te begeleiden (het behandelproces).De kinderdiëtist beschikt over een ruimte die ingericht is om kinderen te ontvangen.

De diëtist is deskundig.

Alleen professionals die de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek hebben afgerond mogen zich ‘diëtist’ noemen. Deze titel is bij de wet beschermd. Na het afstuderen is elke diëtist verplicht om het vak goed bij te houden, voldoende werkervaring op te bouwen en te voldoen aan de kwaliteitsnormen. Diëtisten die aan deze eisen voldoen, staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Wat is een public health diëtist

Voeding is ‘hot topic’!

Ook op scholen, in de kinderopvang of bij sportverenigingen krijgen leerkrachten, medewerkers vragen van kinderen en jongeren over ons voedsel en wat het doet met je lijf. Of je signaleert als sportinstructeur dat jongeren door hun eetgewoonten of overtollige kilo’s worden gehinderd in hun prestaties. En dan? Weet jij als leerkracht het antwoord te geven aan je leerlingen? Of heb je voldoende kennis in je rugzak als pedagogisch medewerker om het gesprek met ouders aan te gaan? En hoe spreek je kinderen aan op hun eetgewoonten, wat adviseer je hen?

De public health (kinder-)diëtist kan hierin uitkomst bieden! Zij kan een les verzorgen bij u op school of een ouderavond op uw kinderdagverblijf. Daarnaast kan zij ook voorlichting en advies geven aan teams zodat u met elkaar een beleid kunt bepalen op dit thema en zich gesterkt voelt dat met elkaar uit te dragen. Zij kan meedenken en advies geven over het voedselaanbod in uw sportkantine. En nog veel meer! Benieuwd of u met uw vraag ook terecht kunt bij de public health (kinder-)diëtist? Neem contact met ons op.


Wat kunnen wij voor u en uw kind betekenen:

Wij kunnen u op verschillende gebieden adviseren en met u meedenken vanuit onze expertise en deskundigheid.

 • Voeding en zwangerschap:
  Welke voedingsmiddelen wel en welke niet? Last van misselijkheid, hoge bloedsuikers of ongewenste toename in gewicht of juist afvallen. De kinderdiëtist kan u helpen om uw voeding aan te passen.
 • Borstvoeding/voeding van de moeder:
  Heeft uw kindje een koemelkallergie en geeft u borstvoeding? U wilt graag borstvoeding blijven geven, maar u voelt zich niet fit. De kinderdiëtist kan u adviseren over uw eigen voeding, zodat uw kindje borstvoeding kan blijven krijgen.
 • Kunstvoeding/flesvoeding:
  Vragen over de verschillende soorten voedingen. De kinderdiëtist kan u hierover informatie geven en adviseren.
 • Advies over gezonde voeding:
  Wat is een verantwoorde voeding voor kinderen. Krijgen ze wel alle noodzakelijke voedingstoffen binnen. De kinderdiëtist zorgt ervoor dat eten niet alleen gezond is maar ook leuk blijft.
 • Vragen over groei en gewicht:
  Het kan zijn dat een kind te zwaar is of juist ondergewicht heeft. Het is ook mogelijk dat een kind achter blijft in groei. Een kinderdiëtist kan u helpen om de voeding aan te passen op de behoefte van uw kind.
 • Voedings- of eetproblemen:
  Wanneer een kind niet kan of wil eten kan dat ouders behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgen. Of er nu een aanwijsbare oorzaak is of dat er sprake is van voedselweigering in beide gevallen kan een kinderdiëtist helpen om de voeding te optimaliseren. Afhankelijk van de oorzaak is er samenwerking met bijvoorbeeld een pre-logopedist of kinderpsycholoog.
 • Moeizame ontlasting/dunne ontlasting:
  Heeft uw kind vaak buikpijn, kan het niet goed poepen? Heeft uw kind vaak dunne, brijige ontlasting? Een kinderdiëtist kan onderzoeken of voedingsfactoren een rol spelen. Zij zal altijd met een behandelend arts overleggen over vervolgstappen.
 • Voedselallergie/-intolerantie:
  Verdenking op voedselallergie komt vaak voor bij kinderen. Allerlei voedingsmiddelen kunnen een rol spelen variërend van melk tot pinda, vis , tarwe etc. De kinderdiëtist kan een rol spelen bij het stellen van de diagnose maar ook bij de behandeling. Zij zorgt ervoor dat de voeding volwaardig blijft en niet onnodig belangrijke voedingsmiddelen uit de voeding worden geschrapt. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.
 • Lactose-intolerantie:
  Verdenking op lactose-intolerantie komt geregeld voor. De kinderdiëtist kan een rol spelen bij advisering over een lactosevrije voeding. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.
 • Coeliakie:
  Een glutenvrij dieet is de enige therapie bij de behandeling van coeliakie. De kinderdiëtist kan u informeren over het glutenvrij dieet. Zij zorgt ervoor dat de voeding volwaardig blijft en niet onnodig belangrijke voedingsmiddelen uit de voeding worden geschrapt. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.