page contents
Het huidige bestuur van het Netwerk Kinderdiëtisten

Quirina Engels

DE Diëtistenpraktijk Quirina Engels

Ik ben als kinderdiëtist werkzaam in Eindhoven. In mijn praktijk werk ik met 2 collega’s en hebben we alle drie onze eigen aandachtsgebieden. Ik ben deskundig op het gebied van kinderen met afbuigende groeicurve, kritische eters, maag- en darmklachten, coeliakie, voedselovergevoeligheid en sondevoeding bij kinderen.

Naast mijn lidmaatschap bij de NKD ben ik ook actief binnen DINC (Diëtisten Info Netwerk Coeliakie) en weet hoeveel je kunt bereiken als je binnen een netwerk enthousiast met collega’s iets wil realiseren. Ik hoop dat ik met mijn ervaring en enthousiasme een belangrijke bijdrage kan leveren aan het NKD.

Angelique Kaldenbach

Diëtistenpraktijk Angelique Kaldenbach

Ik ben één van de diëtisten van Diëtistengroep Amsterdam en werkzaam in diverse Ouder en Kind Teams (OKT) waar ik kinderen begeleid met o.a. overgewicht, afbuigende groeicurve, kritische eters, voedselovergevoeligheid en coeliakie. Verder zit ik ook in Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en afwisselend met mijn collega Annet Pluister in de hoofdredactie van de Groeigids. Bij deze verschillende overleggen merk ik hoe fijn het is om met een groep bevlogen collega’s bezig te zijn met onze mooie vak.

Esmeralda Veldkamp

Esmeralda Veldkamp

Flevoziekenhuis en De KinderKliniek Almere

Vanaf het moment dat ik tijdens mijn paramedische stage in het (toen nog) LUMC op de kinderafdeling terecht kwam wist ik het! Dit is wat het werk als diëtist zo leuk en zinvol maakt. Als kinderdiëtist heb je te maken met veel aspecten van het vak, je hebt niet alleen contact met de ouders maar de kinderen zelf zijn net zo belangrijk. Samen kom je tot een passende oplossing. Elke leeftijd heeft zo zijn charmes en factoren waar je als diëtist rekening mee dient te houden.

Vanaf 2000 werk ik als kinderdiëtist in het Flevoziekenhuis in Almere, daarnaast heb ik poli in De KinderKliniek. Het belang van een juiste voeding begint al bij de prematuren op de neonatologie. Op de poli begeleid ik onder andere kinderen en ouders wanneer er sprake is van een groeiachterstand, sondevoeding, diabetes mellitus, maag-darmproblemen, pre-/dysmaturen.   

Talitha Meine Jansen

Careyn Voeding en Dieetadvies

Sinds 2000 werk ik met veel plezier als eerstelijns diëtist in de stad Utrecht. In mijn werk ben ik mij steeds meer gaan richten op kinderen. Dit begon in 2003 naar aanleiding van de NVD-campagne ‘Terug naar de gezonde basis’ met projecten op basisscholen gericht op preventie van overgewicht bij kinderen. Daarna volgden diverse andere settings, bijvoorbeeld de kinderopvang. Daaruit ontstond ook een groei in het aantal kinderen met overgewicht en hun ouders die het spreekuur bezoeken. Gaandeweg is dit verbreed en ben ik ook actief betrokken bij ketenaanpak voor kinderen met overgewicht of obesitas. De diversiteit aan invalshoeken, het samenwerken met een diverse andere professionals maakt mijn werk alleen maar interessanter en leuker.  

Ik ben nieuwsgierig naar hoe gezinnen draaien, onderzoeken hoe hun systeem werkt en het met wat aanpassingen kan blijven werken met een gezondere uitkomst. Dat geldt ook voor mijn eigen gezin; manlief en 3 meiden op de basisschool.

Liesbeth de Jongh- Kampherbeek

Kinderdiëtist Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU)

In 1984 ben ik als diëtist afgestudeerd op de opleiding in Nijmegen (nu HAN) en werk sinds 1988 in het UMC Utrecht. Nadat 23 jaar bij de volwassenenzorg, werk ik sinds 2011 met veel plezier als kinderdiëtist in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU).

De diëtetiek bij algemene pediatrie, kinderchirurgie, -maag-darm-leverziekten, -hematologie, en eetproblemen en eetstoornissen horen tot mijn expertise. Afgelopen jaren heb ik ook bij de kinderoncologie en stamceltransplantaties gewerkt. Sinds 2014 werk ik ook als cursusbegeleider van post hbo-kinderdiëtetiek Basis en Vervolg van de HAN. Ik ben een bevlogen trainer en het geeft veel voldoening om collega’s op te leiden/coachen tot enthousiaste en kundige kinderdiëtisten.  

Ik vind het werken met kinderen heel mooi omdat medische, psychosociale, gedragsmatige en pedagogische aspecten bij elk consult sterk met elkaar verweven zijn.  Het ontdekken en begrijpen van deze factoren is bij elk kind een uitdaging. Groei is een centraal aspect van de dieetbehandeling en is sterk gerelateerd aan de ontwikkeling van het kind. Samen met ouders maak je het behandelplan om het kind door de juiste voeding, binnen de mogelijkheden, zich optimaal te laten ontwikkelen.

Ik hoop als voorzitter van het Netwerk Kinderdiëtisten mijn ervaring en kennis in te zetten om samen in Nederland de juiste voedings- en dieetzorg van hoge kwaliteit op de juiste plaats te bieden voor kinderen

Martine Versendaal-Los

Kinderdiëtist Spaarne Gasthuis

Ik ben Martine Versendaal-Los, getrouwd en moeder van 3 kinderen. In mijn vrije tijd loop ik graag hard of ontdek mooie plekjes dichtbij of verder weg.

Sinds 2009 werk ik als kinderdiëtist in het Spaarne Gasthuis. Hier begeleid ik met name kinderen en hun ouders met een groeiachterstand, een eetstoornis of insuline-afhankelijke diabetes mellitus. Ik zoek graag de samenwerking met andere disciplines binnen ons ziekenhuis maar ook met collega diëtisten en andere hulpverleners (denk aan pedagogisch medewerkers van een medisch kinderdagverblijf of een revalidatie-arts of verpleegkundige van een mytylschool) daarbuiten.

Ik hoop en verwacht door het landelijke netwerk kinderdiëtisten (NKD) meer afstemming van de voedingszorg en erkenning voor de kinderdiëtist te bereiken. Hiervoor zet ik mij graag in.

Suzanne van Zundert

Diëtist Kindergeneeskunde Amsterdam UMC

Ik ben Suzanne van Zundert en sinds 2006 werkzaam als diëtist kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdam UMC. Mijn specialisatie ligt vooral bij de kinder- maag- darm leverziekten, chirurgie, ketogeen dieet therapie bij epilepsie en kinderen met eetproblemen.

In mijn huidige werkzaamheden vind ik de samenwerking met verschillende disciplines erg waardevol voor het opstellen van een zo optimaal mogelijk voedingsbeleid voor het zieke kind.

In mijn vrije tijd hou ik van verschillende soorten sporten zoals hardlopen, tennis en fitness, maar rustig op de bank een leuke film of Netflix serie kijken vind ik ook erg ontspannend!

Ik hoop met mijn rol als vice-voorzitter van het NKD een bijdrage te kunnen leveren aan een goede samenwerking tussen de 1e, 2e en 3-lijns kinderdiëtetiek en hiermee de voedingszorg voor onze patiënten te optimaliseren.