Het huidige bestuur van het Netwerk Kinderdiëtisten
Angelique Kaldenbach
Diëtistenpraktijk Angelique Kaldenbach
Ik ben één van de diëtisten van Diëtistengroep Amsterdam en werkzaam in diverse Ouder en Kind Teams (OKT) waar ik kinderen begeleid met o.a. overgewicht, afbuigende groeicurve, kritische eters, voedselovergevoeligheid en coeliakie. Verder zit ik ook in Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en afwisselend met mijn collega Annet Pluister in de hoofdredactie van de Groeigids. Bij deze verschillende overleggen merk ik hoe fijn het is om met een groep bevlogen collega’s bezig te zijn met onze mooie vak.
Esmeralda Veldkamp
Flevoziekenhuis en De KinderKliniek Almere
Vanaf het moment dat ik tijdens mijn paramedische stage in het (toen nog) LUMC op de kinderafdeling terecht kwam wist ik het! Dit is wat het werk als diëtist zo leuk en zinvol maakt. Als kinderdiëtist heb je te maken met veel aspecten van het vak, je hebt niet alleen contact met de ouders maar de kinderen zelf zijn net zo belangrijk. Samen kom je tot een passende oplossing. Elke leeftijd heeft zo zijn charmes en factoren waar je als diëtist rekening mee dient te houden.
Vanaf 2000 werk ik als kinderdiëtist in het Flevoziekenhuis in Almere, daarnaast heb ik poli in De KinderKliniek. Het belang van een juiste voeding begint al bij de prematuren op de neonatologie. Op de poli begeleid ik onder andere kinderen en ouders wanneer er sprake is van een groeiachterstand, sondevoeding, diabetes mellitus, maag-darmproblemen, pre-/dysmaturen.
Talitha Meine Jansen
Careyn Voeding en Dieetadvies
Sinds 2000 werk ik met veel plezier als eerstelijns diëtist in de stad Utrecht. In mijn werk ben ik mij steeds meer gaan richten op kinderen. Dit begon in 2003 naar aanleiding van de NVD-campagne ‘Terug naar de gezonde basis’ met projecten op basisscholen gericht op preventie van overgewicht bij kinderen. Daarna volgden diverse andere settings, bijvoorbeeld de kinderopvang. Daaruit ontstond ook een groei in het aantal kinderen met overgewicht en hun ouders die het spreekuur bezoeken. Gaandeweg is dit verbreed en ben ik ook actief betrokken bij ketenaanpak voor kinderen met overgewicht of obesitas. De diversiteit aan invalshoeken, het samenwerken met een diverse andere professionals maakt mijn werk alleen maar interessanter en leuker.
Ik ben nieuwsgierig naar hoe gezinnen draaien, onderzoeken hoe hun systeem werkt en het met wat aanpassingen kan blijven werken met een gezondere uitkomst. Dat geldt ook voor mijn eigen gezin; manlief en 3 meiden op de basisschool.
Carmen Willemsen-Vermeer
Diëtist kindergeneeskunde Radboudumc
Na mijn afstuderen ben ik 9 jaar werkzaam geweest in de eerste lijn. Hier merkte ik al snel dat mijn hart ligt in het begeleiden van kinderen en het gezin waarin het opgroeit. In 2012 heb ik de overstap gemaakt naar het Wilhelmina kinderziekenhuis. Sinds 2021 werk ik in het Radboudumc. Mijn specialisatie ligt vooral bij kinder- maag-darm en leverziekten en chirurgie.
In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om met mijn gezin (man, en 2 kinderen) bordspellen te spelen en films / series te kijken. Mijn ontspanning haal ik uit wandelen met mijn hond en luisteren naar muziek.
Ik hoop met mijn rol als bestuurslid een bijdrage te kunnen leveren in de samenwerking tussen de 1e-2e en 3e lijns diëtisten, en samen de voedingszorg voor onze patiënten te optimaliseren.
Olga Benjamin-van Aalst
Mijn naam is Olga Benjamin.
Werkzaam als Kinderdiëtist bij Noordwest Ziekenhuisgroep met twee grote ‘liefdes’: voedselallergie en eetstoornissen. We werken intensief samen met de kinderartsen om voor kinderen, tieners en ouders hun voedingskundige puzzel te ontwarren, waarin veel ruimte is voor de inbreng van de diëtist.
Ik hou van multidisciplinair samenwerken en ik doe mijn werk vanuit interesse in het kind en het gezin waarin het opgroeit. Dat geeft me inspiratie; om creatief verder te blijven denken dan alleen voeding, en zo vooral te coachen naar groei, vaak ons letterlijke en figuurlijke doel!
Naast mijn werk probeer ik tijd vrij te houden voor klassiek ballet, hardlopen en onze tuin. Ik woon in hartje Alkmaar met mijn man, puberzoon en puberdochter, waarmee ik het allerliefst op reis ga naar mooie landen met heerlijk eten!
Groet Olga
Yolah Soldaat
Kinderdiëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei
Tijdens mijn verpleegkunde opleiding volgde ik al vakken gericht op kinderen. Ook tijdens mijn studie Voeding en Diëtetiek heb ik mij ook veel gericht op kinderen. In 2009 ben ik afgestudeerd aan de HAN. Van 2010 tot 2021 heb ik in het Rijnstate Ziekenhuis gewerkt, onder andere op de kinderafdeling.
Juist omdat ik het werken met kinderen zo bijzonder vind heb ik in 2021 de overstap gemaakt naar Ziekenhuis Gelderse Vallei om daar nog meer uren als kinderdiëtist aan de slag te gaan. Kinderen zijn vaak heel puur en primair in hun reacties, wat het begeleiden van kinderen en hun ouders een extra dimensie geeft.
Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenwerking binnen de 1e, 2de, en 3de lijn. Juist omdat ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren en de behandeling rondom het kind nog beter op elkaar kunnen laten aansluiten. Verder ben ik lid van het netwerk diabetes diëtist, werkgroep kinderen/adolescenten.
Daphne Bot
Mijn naam is Daphne Bot en werkzaam sinds 2015 in het Willem Alexander Kinderziekenhuis, onderdeel van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hoewel ik tijdens mijn opleiding niet het plan heb gehad om kinderdiëtist te worden, merkte ik al snel tijdens mijn paramedische stage wat een mooi vak het is. Nu kan ik mij dan ook niet meer voorstellen dat ik ooit anders zou willen.
Ik vind het een leuke uitdaging om samen met het kind, de ouders en de andere betrokken hulpverleners tot een goed dieetadvies te komen, wat passend is bij de huidige situatie en daarnaast bijdraagt aan gezond opgroeien. Ik zie vooral kinderen met ziektegerelateerde ondervoeding of ondergewicht, in combinatie met maag-darm-leverziekten, neuromusculaire ziekten en cardiologische aandoeningen. Daarnaast zie ik regelmatig kinderen met coeliakie, pre- en dysmatuur geboren baby’s en voedselweigering. Naast de patiëntenzorg houd ik mij bezig met onderzoek en nutritional assessment.
Binnen mijn rol in het bestuur van de NKD hoop ik de samenwerking zowel intercollegiaal als interdisciplinair nog verder te versterken en optimaliseren. Als paramedische beroepsgroep hebben we veel uitdagingen, maar ik ben ervan overtuigd dat hier vooral ook veel kansen liggen die we samen kunnen aangrijpen.
Esther van Ruijven
Kinderdiëtist en mede-eigenaar Voedingsadviesbureau VIE
Na een carrière als levensmiddelentechnoloog, ben ik in 2008 voeding & diëtetiek gaan studeren. Sinds 2012 werk ik als diëtist en van deze overstap heb ik tot op heden nog geen dag spijt gehad. Ik vind het leuk om deze twee werelden van de voeding bij elkaar te brengen.
Ik werk sinds 2013 bij Voedingsadviesbureau VIE in Rijswijk en Den Haag. We werken veel samen met JGZ, ziekenhuizen en klinieken in de omgeving Haaglanden. Sinds 2021 ben ik een maatschap aangegaan met Leonie van der Kruk (kinderdiëtist) en zijn we samen eigenaar van VIE en hebben we meerdere (kinder)diëtisten in dienst.
Al snel nadat ik als diëtist was gestart, heb ik mij gespecialiseerd als kinderdiëtist. Ik spreek veel kinderen en hun ouders bij voedselovergevoeligheid, buikpijnklachten, ondergewicht en kritisch eetgedrag, vaak gepaard met ADHD en / of ASS. Ik werk veel multidisciplinair met andere paramedici, zoals preverbaal logopedisten, kinderfysiotherapeuten, kinderergotherapeuten.
Ik ben blij met het netwerk kinderdietisten, waarin de kinderdiëtisten uit de 1e, 2e en 3e lijn elkaar kunnen vinden om samen te werken en de voedingszorg voor kinderen in Nederland over de hele linie te versterken. Ik wil daar als lid van het bestuur van het netwerk graag een bijdrage aan leveren.
Sonja van den Ende
Juliana kinderziekenhuis (HagaZiekenhuis)
Tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek maakte ik kennis via een hoorcollege met de kinderdiëtetiek van het Sophia kinderziekenhuis. Samen met mijn stage daar, wist ik het zeker, ik wil kinderdiëtist worden in een ziekenhuis!
Mijn geluk kon niet op toen ik na mijn opleiding in 2007 een baan kreeg in het Juliana kinderziekenhuis. Na het kennis maken met de verschillende ziektebeelden kwam ik erachter dat ik het begeleiden van gezinnen met een kind met een voedselovergevoeligheid (eosinofiele oesofagitis, allergische colitis), eetstoornis of vroeggeboorte interessant vind. Maar ook de zuigeling met cardiale problematiek, kinderen met een beperking, sondevoeding, maag-darm-leverziekten en afwijkende groeicurven bieden mij uitdaging. Vooral het begeleiden van een heel systeem, niet alleen het kind, maar iedereen die eromheen staat geeft voldoening. Het liefst samen met de verschillende disciplines die binnen en buiten het ziekenhuis te vinden zijn.
Mijn droom is om het beeld van de diëtist met het bestraffende vingertje te veranderen in een professional die naast het gezin staat en meedenkt in reële oplossingen. Die durft buiten het boekje te denken, maar ook weet wanneer er een andere hulpverlener bij gevraagd kan worden. Ook buiten het eigen ziekenhuis, eigen paramedisch beroep of de eigen lijn.