page contents
Het huidige bestuur van het Netwerk Kinderdiëtisten

Liesbeth de Jongh-Kampherbeek

Kinderdiëtist Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU)

In 1984 ben ik als diëtist afgestudeerd op de opleiding in Nijmegen (nu HAN) en werk sinds 1988 in het UMC Utrecht. Nadat 23 jaar bij de volwassenenzorg, werk ik sinds 2011 met veel plezier als kinderdiëtist in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU).

De diëtetiek bij algemene pediatrie, kinderchirurgie, -maag-darm-leverziekten, -hematologie, en eetproblemen en eetstoornissen horen tot mijn expertise. Afgelopen jaren heb ik ook bij de kinderoncologie en stamceltransplantaties gewerkt. Sinds 2014 werk ik ook als cursusbegeleider van post hbo-kinderdiëtetiek Basis en Vervolg van de HAN. Ik ben een bevlogen trainer en het geeft veel voldoening om collega’s op te leiden/coachen tot enthousiaste en kundige kinderdiëtisten.  

Ik vind het werken met kinderen heel mooi omdat medische, psychosociale, gedragsmatige en pedagogische aspecten bij elk consult sterk met elkaar verweven zijn.  Het ontdekken en begrijpen van deze factoren is bij elk kind een uitdaging. Groei is een centraal aspect van de dieetbehandeling en is sterk gerelateerd aan de ontwikkeling van het kind. Samen met ouders maak je het behandelplan om het kind door de juiste voeding, binnen de mogelijkheden, zich optimaal te laten ontwikkelen.

Ik hoop als voorzitter van het Netwerk Kinderdiëtisten mijn ervaring en kennis in te zetten om samen in Nederland de juiste voedings- en dieetzorg van hoge kwaliteit op de juiste plaats te bieden voor kinderen

Angelique Kaldenbach

Diëtistenpraktijk Angelique Kaldenbach

Ik ben één van de diëtisten van Diëtistengroep Amsterdam en werkzaam in diverse Ouder en Kind Teams (OKT) waar ik kinderen begeleid met o.a. overgewicht, afbuigende groeicurve, kritische eters, voedselovergevoeligheid en coeliakie. Verder zit ik ook in Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en afwisselend met mijn collega Annet Pluister in de hoofdredactie van de Groeigids. Bij deze verschillende overleggen merk ik hoe fijn het is om met een groep bevlogen collega’s bezig te zijn met onze mooie vak.

Esmeralda Veldkamp

Esmeralda Veldkamp

Flevoziekenhuis en De KinderKliniek Almere

Vanaf het moment dat ik tijdens mijn paramedische stage in het (toen nog) LUMC op de kinderafdeling terecht kwam wist ik het! Dit is wat het werk als diëtist zo leuk en zinvol maakt. Als kinderdiëtist heb je te maken met veel aspecten van het vak, je hebt niet alleen contact met de ouders maar de kinderen zelf zijn net zo belangrijk. Samen kom je tot een passende oplossing. Elke leeftijd heeft zo zijn charmes en factoren waar je als diëtist rekening mee dient te houden.

Vanaf 2000 werk ik als kinderdiëtist in het Flevoziekenhuis in Almere, daarnaast heb ik poli in De KinderKliniek. Het belang van een juiste voeding begint al bij de prematuren op de neonatologie. Op de poli begeleid ik onder andere kinderen en ouders wanneer er sprake is van een groeiachterstand, sondevoeding, diabetes mellitus, maag-darmproblemen, pre-/dysmaturen.   

Talitha Meine Jansen

Careyn Voeding en Dieetadvies

Sinds 2000 werk ik met veel plezier als eerstelijns diëtist in de stad Utrecht. In mijn werk ben ik mij steeds meer gaan richten op kinderen. Dit begon in 2003 naar aanleiding van de NVD-campagne ‘Terug naar de gezonde basis’ met projecten op basisscholen gericht op preventie van overgewicht bij kinderen. Daarna volgden diverse andere settings, bijvoorbeeld de kinderopvang. Daaruit ontstond ook een groei in het aantal kinderen met overgewicht en hun ouders die het spreekuur bezoeken. Gaandeweg is dit verbreed en ben ik ook actief betrokken bij ketenaanpak voor kinderen met overgewicht of obesitas. De diversiteit aan invalshoeken, het samenwerken met een diverse andere professionals maakt mijn werk alleen maar interessanter en leuker.  

Ik ben nieuwsgierig naar hoe gezinnen draaien, onderzoeken hoe hun systeem werkt en het met wat aanpassingen kan blijven werken met een gezondere uitkomst. Dat geldt ook voor mijn eigen gezin; manlief en 3 meiden op de basisschool.

Suzanne van Zundert

Diëtist Kindergeneeskunde Amsterdam UMC

Ik ben Suzanne van Zundert en sinds 2006 werkzaam als diëtist kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdam UMC. Mijn specialisatie ligt vooral bij de kinder- maag- darm leverziekten, chirurgie, ketogeen dieet therapie bij epilepsie en kinderen met eetproblemen.

In mijn huidige werkzaamheden vind ik de samenwerking met verschillende disciplines erg waardevol voor het opstellen van een zo optimaal mogelijk voedingsbeleid voor het zieke kind.

In mijn vrije tijd hou ik van verschillende soorten sporten zoals hardlopen, tennis en fitness, maar rustig op de bank een leuke film of Netflix serie kijken vind ik ook erg ontspannend!

Ik hoop met mijn rol als vice-voorzitter van het NKD een bijdrage te kunnen leveren aan een goede samenwerking tussen de 1e, 2e en 3-lijns kinderdiëtetiek en hiermee de voedingszorg voor onze patiënten te optimaliseren.

Olga Benjamin

Olga Benjamin-van Aalst

Mijn naam is Olga Benjamin.  

Werkzaam als Kinderdiëtist bij Noordwest Ziekenhuisgroep met twee grote ‘liefdes’: voedselallergie en eetstoornissen. We werken intensief samen met de kinderartsen om voor kinderen, tieners en ouders hun voedingskundige puzzel te ontwarren, waarin veel ruimte is voor de inbreng van de diëtist.

Ik hou van multidisciplinair samenwerken en ik doe mijn werk vanuit interesse in het kind en het gezin waarin het opgroeit. Dat geeft me inspiratie; om creatief verder te blijven denken dan alleen voeding, en zo vooral te coachen naar groei, vaak ons letterlijke en figuurlijke doel!

Naast mijn werk probeer ik tijd vrij te houden voor klassiek ballet, hardlopen en onze tuin. Ik woon in hartje Alkmaar met mijn man, puberzoon en puberdochter, waarmee ik het allerliefst op reis ga naar mooie landen met heerlijk eten!

Groet Olga

Olga Benjamin
Wilma Hooft

Wilma Hooft

Diëtistenpraktijk Eetstijl

Sinds 2011 werk ik als diëtist en vanaf 2018 als kinderdiëtist bij Diëtistenpraktijk Eetstijl in de gemeente Buren en Neder-Betuwe. Op het spreekuur zie ik een diversiteit aan kinderen van alle leeftijden, met wisselende ziektebeelden als darmklachten, voedselallergie, overgewicht en ondergewicht.

Ik werk in 3 dorpen voor de huisartspraktijk. Naast kinderen zie ik ook volwassenen. Het gebeurt hierbij regelmatig dat ik zowel kind, ouder als grootouder in begeleiding heb. Dit maakt het werk extra leuk en persoonlijk.

Ik werk samen met medische en paramedische collega’s in de regio maar ook met andere collega’s zoals de buurtsportcoach, beleidsmedewerkers van de gemeente en scholen. Vanuit deze samenwerking heb ik leefstijlinterventie gezin in fit mogen ontwikkelen, een multidisciplinair programma voor kinderen met overgewicht en geef ik regelmatig voorlichting op scholen.

Ik werk met veel plezier als kinderdiëtist en ik wil graag mijn bijdrage leveren aan de verdere professionalisering en profilering van ons beroep en het versterken van de samenwerking van de kinderdiëtisten in de eerste, tweede en derde lijn.

Met vriendelijke groet,
Wilma Hooft, diëtist en kinderdiëtist

Yolah Soldaat

Yolah Soldaat

Kinderdiëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei

Tijdens mijn verpleegkunde opleiding volgde ik al vakken gericht op kinderen. Ook tijdens mijn studie Voeding en Diëtetiek heb ik mij ook veel gericht op kinderen. In 2009 ben ik afgestudeerd aan de HAN. Van 2010 tot 2021 heb ik in het Rijnstate Ziekenhuis gewerkt, onder andere op de kinderafdeling.

Juist omdat ik het werken met kinderen zo bijzonder vind heb ik in 2021 de overstap gemaakt naar Ziekenhuis Gelderse Vallei om daar nog meer uren als kinderdiëtist aan de slag te gaan. Kinderen zijn vaak heel puur en primair in hun reacties, wat het begeleiden van kinderen en hun ouders een extra dimensie geeft.

Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenwerking binnen de 1e, 2de, en 3de lijn. Juist omdat ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren en de behandeling rondom het kind nog beter op elkaar kunnen laten aansluiten. Verder ben ik lid van het netwerk diabetes diëtist, werkgroep kinderen/adolescenten. 

 

Yolah Soldaat